Sumber: Bonda Ella
salah satu juadah yang disediakan bila kita membuat Nasi Ambeng.
Bahan-bahannya
- Taugeh 30 sen
- kangkong 70 sen
- Kacang Panjang 70 sen--(4 batang aje)
- Kelapa parut buang kulit 1 dollar---disangar sampai kuning sedikit
- daun cekur atau cekur sedikit-----kisar sekali dgn bahan2 yg dikisar
- Udang kering segenggam---Disangar dan dikisar kasar
- Lada merah 4 batang-----disangar dan dikisar kering
- Bawang merah kecil 3 biji----disangar dan kisar kering
- Bawang putih 2 ulas---sangar dan dikisar kering
- Belachan sedikit-----disangar dan dikisar kering
- minyak sedikit untuk menumis
- garam dan gula secukop rasa
- Setelah minyak panas, masukkan bahan-bahan yg dikisar kering dan goreng sedikit sampai wangi.
- Selepas itu masukkan garam dan gula ikut rasa anda.
- Bila sudah sebati baru masukkan kelapa dan balik-balikkan sampai sebati.
- Bila sudah siap angkat dan ketepikan.
- Rebus air dan campakkan garam sedikit.
- Bila air sudah mendidih celurlah sayur-sayuran nya setengah masak atau suka hati anda yea.
- Kemudian campurkan kedalam kelapa yg dah masak itu...
0 comments:
Post a Comment