Bahan-bahannnya
- 1 kilo paru (direbus sampai masak)
- Serbuk kunyit sedikit
- Garam sedikit
- 1 sudu the serbuk ketumbar
- 1 sudu the serbuk jintan halus dan kasar
- 2 biji bawang besar, dihiris kasar
- 3 biji bawang putih, dikisar halus
- sedikit halia, dikisar halus
- 2 batang serai, diketuk
- 3 batang lada merah dan hijau, dihiris
- 1/2 sudu the serbuk ketumbar dan jintan mix
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga pelaga dan bunga cengkih
- kicap Manis cap kipas
- 1 sudu makan kicap pekat dark soya sos
- garam dan gula sedikit
- 1/2 cawan air putih
- minyak untuk menggoreng
- Paru setelah direbus dicampurkan dengan Bahan A dan digoreng mengikut kesukaan anda. Stelah garing angkat dan toskan minyaknya.
- Tumis bawang hiris dengan kayu manis serta buah pelaga dan bunga cengkih dan serai goreng sampai wangi, masukkan bahan-bahan yang dah dikisar kedalam tumisan tadi dan kacau sampai sebati dan garing.
- Apabila sudah garing dan wangi masukkan paru dan balik- balikkan sekali lagi sampai ia nya rata.
- Masukkan kicap pekat manis dan kalau kurang pekat tambahkan kicap pekat dark sos 1 sudu dan balik-balik kan sekali lagi. Tambah garam dan gula dan sedikit air.
- Rasa apa yang kurang dan masukkan cili merah dan hijau dan balik lagi sampai chilli layu . Angkat dan hidangkan dengan nasi putih....
Nota Mama Ella: Lauk ini berkuah sedikit aje. Kalau hendak tambah su’un pun boleh tetapi airnya akan kering kerana su’un akan kembang.... nak pedas tambahkan lada putih 2 sudu teh bila menumis...
0 comments:
Post a Comment