PASEMBOR JC



Sumber: JC (FRD)

Bahan untuk Kuih Cucur
  • 3 cawan tepung
  • 2 sudu teh yis kering
  • Sedikit garam
  • Sedikit kunyit serbuk
  • Air secukupnya
  • Bancuh adunan hingga menjadi seperti adunan jemput-jemput. Kemudian tutup bekas dengan cling wrap dan ketepikan.
Bahan untuk Kuah
  • 1 kg keledek - direbus dan kisar)
  • Beberapa tangkai lada kering - kisar
  • Beberapa tangkai cili hidup - kisar
  • 2 biji bawang besar - kisar
  • 5-6 ulas bawang merah - kisar
  • 1-2 ulas bawang putih - kisar
  • 1-2 cawan air ( ikut kepekatan yg dikehendaki)
  • Kacang tanah (yg dikisar sederhana halus)
  • Sedikit bijan
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit sos tomato
  • sedikit gula halus
  • sedikit gula melaka
  • Garam secukupnya
Bahan Sampingan
  • Taugeh (untuk dimasukkan dalam kuihnya)
  • segenggam udang pepai (untuk masuk dalam kuih)
  • Sikit Bijan
  • sengkuang (potong memanjang)
  • Timun ( potong memanjang)
  • Tahu - goreng hiris nipis
  • Kentang rebus -hiris nipis
  • Telur rebus- potong 4
  • Tempeh - goreng hiris nipis
Cara untuk kuahnya
  • Campurkan semua bahan masak atas api perlahan hingga agak pekat.
  • Kuahnya mesti ada rasa manis masam pedas sikit.
  • Sorry JC kalau buat kuah memang tak sukat tapi rasanya seimbangkan.
Cara buat Kuih Cucur
  • Adunan yang diketepikan tadi dibahagikan 2. Satu adunan masuk taugeh dan satu lagi masukkan udang pepai dan bijan (kalau suka bole letak sikit color kuning or oren kedalam adunan udang)
  • Adunan taugeh di goreng leper dan lebar mcm cucur udang dan adunan udang pepai digoreng bulat-bulat.
  • Adunan taugeh biasanya bila dah masak boleh potong 4-6 lepas tu boleh gorengkan sekali lagi biar ranggup sikit.
  • Lepas itu boleh dihidangkan. Letak kuih cucur dan bahan sampingan disusun dan letakkan kuahnya.
Nota dari JC: Kalau mau adunan kuih boleh di gandakan. Setelah diasingkan untuk cucur taugeh dan udang adunan selebihnya boleh dicelup tahu, kentang rebus, tempeh, telur kemudian digorengkan. Ikut kreativiti anda.

0 comments:

Post a Comment