Sumber: JC (FRD)
Bahan untuk Kuih Cucur
- 3 cawan tepung
- 2 sudu teh yis kering
- Sedikit garam
- Sedikit kunyit serbuk
- Air secukupnya
- Bancuh adunan hingga menjadi seperti adunan jemput-jemput. Kemudian tutup bekas dengan cling wrap dan ketepikan.
- 1 kg keledek - direbus dan kisar)
- Beberapa tangkai lada kering - kisar
- Beberapa tangkai cili hidup - kisar
- 2 biji bawang besar - kisar
- 5-6 ulas bawang merah - kisar
- 1-2 ulas bawang putih - kisar
- 1-2 cawan air ( ikut kepekatan yg dikehendaki)
- Kacang tanah (yg dikisar sederhana halus)
- Sedikit bijan
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit sos tomato
- sedikit gula halus
- sedikit gula melaka
- Garam secukupnya
- Taugeh (untuk dimasukkan dalam kuihnya)
- segenggam udang pepai (untuk masuk dalam kuih)
- Sikit Bijan
- sengkuang (potong memanjang)
- Timun ( potong memanjang)
- Tahu - goreng hiris nipis
- Kentang rebus -hiris nipis
- Telur rebus- potong 4
- Tempeh - goreng hiris nipis
- Campurkan semua bahan masak atas api perlahan hingga agak pekat.
- Kuahnya mesti ada rasa manis masam pedas sikit.
- Sorry JC kalau buat kuah memang tak sukat tapi rasanya seimbangkan.
- Adunan yang diketepikan tadi dibahagikan 2. Satu adunan masuk taugeh dan satu lagi masukkan udang pepai dan bijan (kalau suka bole letak sikit color kuning or oren kedalam adunan udang)
- Adunan taugeh di goreng leper dan lebar mcm cucur udang dan adunan udang pepai digoreng bulat-bulat.
- Adunan taugeh biasanya bila dah masak boleh potong 4-6 lepas tu boleh gorengkan sekali lagi biar ranggup sikit.
- Lepas itu boleh dihidangkan. Letak kuih cucur dan bahan sampingan disusun dan letakkan kuahnya.
0 comments:
Post a Comment