Pulut panggang nih tak bakar, tapi just panaskan atas kuali leper...
Bahan-bahan ( 36 biji )
- 1 kg beras pulut
- 5 cawan santan pekat
- Daun pisang-layukan atas api
- Lidi - dipotong 3 cm
- Garam
BAHAN UTK INTI IKAN:
- 350 gm ikan kembung @ selar-direbus dan diambil isi
- 150 gm bawang besar-dibelah dua dan dihiris
- 20 gm bawang merah
- 20 gm atau 2.5 cm halia
- 1 batang serai
- 1 cawan santan
- Garam
- 1 sudu kecil halba
Cara-cara
PULUT:- Basuh beras pulut dan rendam selama 3 jam. Kemudian kukus pulut sehingga masak dan arun dengan 3 cawan santan pekat. Bubuh garam secukup rasa. ketepikan
INTI:
- Tumbuk ikan bersama dengan bawang merah, halia dan serai. Masak bersama bawang besar, halba dan santan pekat yang selebihnya. Kacau sentiasa sehinggan kering. Sesuaikan rasa.
CARA MENGHIDANG:
- Letak pulut diatas daun pisang. Sudukan inti ikan, kemudian bungkus bulat-bulat dan kemas seperti pulut panggang. Bakar atas bara api lebih kurang 10 minit @ sehingga masak.
0 comments:
Post a Comment