PULUT RENDANG


Pulut_rendang

menu bekpes yg biasa saya wat, esp jamu kwn2 kt opis (kak umi_e, cam sama lak yer letak pulut kuning...mgkn cara saya lain sket - ni bekpes ahad baru2 ni)

Bahan-bahan ( 10 org )

Untuk pulut kuning (boleh ikut yg ni atau rujuk resipi umi_e
  • 1 kg beras pulut; 1-2 sdk serbuk kunyit
  • Pati santan (campur air masak sket utk jadikan 2 cwn) + 1 sdk garam
Untuk rendang ayam my style (mgkn bhn2 sama tp cara masak x sama):
  • 1 ekor ayam (potong 12)
  • 7 batang serai (5=hiris bulat2 nipis2; 2=dititik ajer)
  • 5 helai daun kunyit (4=hiris nipis2 kecik2; 1=dicarik2 ajer)
  • 7 biji bwg kecil (shallots) (4=tumbuk; 3=hiris)
  • 1.5 inci halia (0.5inci=tumbuk; 1inci=hiris nipis2 pjng2)
  • 4-5btg cili kering (tumbuk halus)
  • 2-3 Santan pekat (ikut byk mana kuah yg nak nnt)
  • 2 asam keping
  • 1 inci kunyit hidup (kalo xder ganti dgn serbuk kunyit pun leh tp, ada kelainan rasa hehe)
  • 3 sdb kerisik (leh kurang atau tambahkn....ikut nk cair sket/pekat)
  • garam & gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Rendam pulut, better >4jam atau semalaman, dgn air kunyit
  2. Bila dah siap rendam, toskan air; sediakan pengukus then kukus (masa tuang pulut dlm bekas pengukus, lapikkan dgn pinggan besar kt bwh supaya yg terkeluar dr lubang2 tu leh amik balik...supaya x membazirr hehe)
  3. Kalau 1 kg pulut, siap kukus (dgn api sederhana) dlm masa 50min gitu, then bukak penutup kukus, amik sket air masak, renjis2 ke semua bahagian atas pulut td then tutup balik & biar selama 5min lg)
  4. Lepas tu, letak pulut dlm bekas besar, tuang semua pati santan td (wat exactly lepas kuar dr kukusan i.e. masa panas2 gitu). Amik wooden ladle, arun pulut hgga sebati pastu letak dlm bekas kaca/casserole then tekan pulut tu. Siap!
  5. Nak wat rendang laks: Sediakan kuali besar (supaya senang nak mengacau kang)...
  6. Letak semua ayam, bhn2 tumbuk (bwg merah,halia, cili kering, kunyit), bhn2 hiris (serai& daun kunyit), asam keping, dan akhir skali santan.
  7. Letak kuali atas dapur then baru nyalakan api (sederhana). Bila menggelegak, baru masukkan kerisik, serai yg dititik, daun kunyit yg dicarik2, garam & gula secukupnye.
  8. Biarkan dlm 5min gitu then baru taburkan dgn hirisan bwg merah & halia td tu.
  9. Rendang_ayam
    Bila ayam dh betul2 empuk (dlm another 5min gitu), tutup api & siap! Rendang i yg dh tggl sparuh sbb dg bg orang hihi...

0 comments:

Post a Comment