Chang (zong zi)


Bachang

skyblue@myresipi.com

Bahan-bahan ( 20-24 biji )

  • 60 helai daun buluh (biar lebih, takut ada yg pecah)
  • Tali untuk mengikat (8x60cm panjang, diikat kat satu hujung dan dibahagikan 3 setiap satu)
  • 1 kg pulut (direndam 3-4 jam)
  • 1 kg ayam atau daging (dipotong 48 ketul)
  • 200gm kacang merah (direndam 1 malam)
  • 24 biji buah belangan kering (direndam semalam)
  • ½ cup (60gm) udang kering
  • 10+2 (stand by) biji kuning telur masin (dibelah dua setiap satu)
  • 24 biji buah belangan kering (direndam semalam)
  • 12 kuntum cendawan shiitake kering (direndam dan dipotong dua)

Bahan-bahan untuk Daging

  • *1 sudu besar minyak masak
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 ulas bawang kecil
  • *1 batang kayu manis
  • *1 sudu kecil gula
  • ½ sudu besar serbuk 5 spices
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2½ sudu kecil garam (biar masin, sebab kuah ni diguna utk pulut)
  • ½ cawan air

Bahan-bahan untuk Pulut

  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang kecil
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • ½ sudu kecil serbuk 5 spices

Cara-cara

  1. Cimg2311
    Daun buluh direndam semalam dan direbus ½ jam bersama tali yg dipotong, supaya daun jadi lembut dan senang dilipat nanti.
  2. Cimg2313
    Bersihkan daun buluh dengan sponge atau kain, potongkan hujung daun yg panjang dan tajam. Rendam dalam air bersih dan diketepikan.
  3. Ayam/Daging: Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan * dan tumis sampai nampak perang sikit. Masukkan daging, cendawan dan buah belangan, dan juga bahan-bahan untuk daging yg lain kecuali air. Goreng sampai dah jadi kering baru tambah air dan masak lagi untuk 15 minit. Padam api dan tapiskan kuah.
  4. Cimg2314
    Pulut: Panaskan minyak dan tumis bawang bersama udang kering sampai nampak perang sikit. Masukkan pulut dan kacang merah, goreng seketika dan masukkan kuah dari (3). Masukkan juga lada putih dan 5 spices, kacau sehingga serbati dan kering.
  5. Cimg2323
    Balut: Ambil 2 helai dau buluh seperti dalam gambar. Sebelah yg licin tu untuk dalam. Kalau buat saiz kecil, guna 1 helai daun yg besar.
  6. Cimg2315
    Lipat daun buluh seperti dalam gambar. Sebelah licin kat dalam.
  7. Cimg2324
    Isikan sedikit nasi pulut, buat lobang ditengah-tengah seperti dalam gambar.
  8. Cimg2317
    Masukkan 2 keping daging, 1 keping cendawan, 1 biji buah belangan dan ½ biji kuning telur masin. Letak secukup pulut untuk tutup isinya.
  9. Cimg2318
    Tutup dgn daun buluh dan tekan sedikit seperti digambar.
  10. Cimg2319
    Terbalikkan dan buatkan/betulkan tanduk seperti dalam gambar.
  11. Cimg2320
    Pegang daun kat tepi, lipatkan hujung daun.
  12. Cimg2321
    Patahkan tulang daun (tapi jagan sampai putus) untuk membentuk tanduk.
  13. Cimg2322
    Ikat melintang. Jagan ikat terlalu ketat sebab pulut akan kembang sikit bila masak.
  14. Cimg2325
    Ulang sampai habis.
  15. Cimg2326
    Panaskan air dan rebus selama 2 jam dgn api kecil. (kena tutup dgn tudung)

0 comments:

Post a Comment