Bahan-bahan ( 20-24 biji )
- 60 helai daun buluh (biar lebih, takut ada yg pecah)
- Tali untuk mengikat (8x60cm panjang, diikat kat satu hujung dan dibahagikan 3 setiap satu)
- 1 kg pulut (direndam 3-4 jam)
- 1 kg ayam atau daging (dipotong 48 ketul)
- 200gm kacang merah (direndam 1 malam)
- 24 biji buah belangan kering (direndam semalam)
- ½ cup (60gm) udang kering
- 10+2 (stand by) biji kuning telur masin (dibelah dua setiap satu)
- 24 biji buah belangan kering (direndam semalam)
- 12 kuntum cendawan shiitake kering (direndam dan dipotong dua)
Bahan-bahan untuk Daging
- *1 sudu besar minyak masak
- *2 ulas bawang putih
- *2 ulas bawang kecil
- *1 batang kayu manis
- *1 sudu kecil gula
- ½ sudu besar serbuk 5 spices
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- 1 sudu kecil sos tiram
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2½ sudu kecil garam (biar masin, sebab kuah ni diguna utk pulut)
- ½ cawan air
Bahan-bahan untuk Pulut
- 1 sudu besar minyak masak
- 2 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang kecil
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- ½ sudu kecil serbuk 5 spices
Cara-cara
- Daun buluh direndam semalam dan direbus ½ jam bersama tali yg dipotong, supaya daun jadi lembut dan senang dilipat nanti.
- Bersihkan daun buluh dengan sponge atau kain, potongkan hujung daun yg panjang dan tajam. Rendam dalam air bersih dan diketepikan.
- Ayam/Daging: Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan * dan tumis sampai nampak perang sikit. Masukkan daging, cendawan dan buah belangan, dan juga bahan-bahan untuk daging yg lain kecuali air. Goreng sampai dah jadi kering baru tambah air dan masak lagi untuk 15 minit. Padam api dan tapiskan kuah.
- Pulut: Panaskan minyak dan tumis bawang bersama udang kering sampai nampak perang sikit. Masukkan pulut dan kacang merah, goreng seketika dan masukkan kuah dari (3). Masukkan juga lada putih dan 5 spices, kacau sehingga serbati dan kering.
- Balut: Ambil 2 helai dau buluh seperti dalam gambar. Sebelah yg licin tu untuk dalam. Kalau buat saiz kecil, guna 1 helai daun yg besar.
- Lipat daun buluh seperti dalam gambar. Sebelah licin kat dalam.
- Isikan sedikit nasi pulut, buat lobang ditengah-tengah seperti dalam gambar.
- Masukkan 2 keping daging, 1 keping cendawan, 1 biji buah belangan dan ½ biji kuning telur masin. Letak secukup pulut untuk tutup isinya.
- Tutup dgn daun buluh dan tekan sedikit seperti digambar.
- Terbalikkan dan buatkan/betulkan tanduk seperti dalam gambar.
- Pegang daun kat tepi, lipatkan hujung daun.
- Patahkan tulang daun (tapi jagan sampai putus) untuk membentuk tanduk.
- Ikat melintang. Jagan ikat terlalu ketat sebab pulut akan kembang sikit bila masak.
- Ulang sampai habis.
- Panaskan air dan rebus selama 2 jam dgn api kecil. (kena tutup dgn tudung)
0 comments:
Post a Comment