Sumber: JC (FRD)
Bahan untuk Pie Crust Pastry
- 4 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan shortening
- 1 biji telur
- 1/2 cawan air ice
- 1 sudu besar cuka
- Campurkan tepung, gula & garam dlm mangkuk. masukkan shortening dan gaul ramas.
- Dlm mangkuk kecil pukul telur kemudian masukkan air ice & cuka, pukul hingga betul2 bercampur. Curahkan campuran telur kedlm campuran tepung dan adun/uli hingga jadi doh lembut.
- Bahagikan doh kepada 4 bahagian yg sama besar & dan bentukkan setiap satu seperti disk. Bungkuskan dgn cling wrap dan simpan dlm fridge hingga sampai waktu utk digunakan.
Bahan-bahannya
- 2 kpg pie crust
- 1/2 cawan + 2 sudu teh gula - dibahagikan
- 1/4 cawan gula perang
- 3 sudu besar tepung jagung
- 1/3 cawan orange juice
- 1 sudu teh grated orange zest
- 1 3/4 cawan air
- 3 cawan raisins/kismis
- 1 sudu besar susu segar
- Panaskan oven 375'F.
- Gelek pie crust supaya muat 9-10 in pie pan. Dlm periuk sedang campurkan gula pasir, gula perang, tepung jagung kemudian masukkan orange juice & zest kacau sikit. masukkan air dan raisins. Masak atas api sedang hingga campuran menggelegak dan pekat. Sejukkan suhu bilik.
- Curahkan adunan dlm pie shell kemudian tutupkan dgn crust yg kedua. Trimkan lebihan crust, tekan/kelimkan keliling pie supaya tak terbuka.
- Buat beberapa potongan pendek atas pie supaya wap boleh keluar.
- Sapukan susu segar di seluruh permukaan pie dan taburkan dgn 2 sudu teh gula pasir tadi. Bakar selama 45 min atau hingga pie berwana keperangan.
0 comments:
Post a Comment