GENDANG KERANG WARISAN


Dscn3332

pada sesiapa penggemar kerang


Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 1-1 1/2kg kerang direbus
  • 1 biji bwg besar
  • 5 ulas bwg putih
  • 2 inci lengkuas
  • 2 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 btg serai
  • 15-20 tangkai cili padi
* kisar bahan-bahan diatas*
  • 1 sudu besar rempah kari
  • 1 keping asam keping
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1 sudu gula
  • 1 1/2 cawam pati santan
  • garam dan bhn perasa secukup nya
  • daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai

Cara-cara

  • Dscn3326
    sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas
  • Dscn3328
    masukkan semua bahan2bahan yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari, daun kunyit. daun limau purut dan asam keping
  • masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit
  • Dscn3329
    masukkan kerang dan gaul sebentar
  • tunggu sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula
  • akhir sekali masukkan pula garam dan bhn perasa secukup rasa
  • klu sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing
  • selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan

0 comments:

Post a Comment