Kombinasi swiss roll dan buttercream, kegebuan, kelembutan dan buttercream yang ala ice-cream
bahan-bahan ( 8 roll )
Untuk Swiss Roll Tembam
- 20 biji kuning telur (sejuk)
- 12 biji putih telur (sejuk)
- 375 gram gula halus
- 2 sudu teh double acting baking powder
- 40 gram ovalette
- 50 ml air sejuk (dari peti sejuk)
- 200 gram tepung gandum/ tepung hong kong/ top flour
- 120 gram tepung jagung
- 200 gram mentega, dicairkan (hangat)
- 500 gram krimwell
- 250 – 300 gram gula aising
- 250 gram majerin/ mentega
- 10 – 12 ketulan air batu (ice cubes)
Cara-cara
- Cara membuat Swiss Roll Tembam
- Masukkan semua bahan kedalam mangkuk mixer kecuali mentega. Pukul pada kelajuan tinggi sehingga ia likat dan pekat seperti digambar.
- Kemudian masukkan mentega cair dan pada kelajuan perlahan pukul sehingga adunan sebati.
- Ini adunan yang telah digaul sebati dengan mentega cair.
- Gunakan daya kreativiti anda untuk mencorakkan design pada Swiss Roll.
- Apa yang D gunakan. - Tuala yang bersih, spray sikit dengan air jangan terlalu basah nanti Swiss Roll melekat - mangkuk secukupnya untuk you all warnakan adunan Swiss Roll
- D menggunakan loyang berukuran 10 x 10 x 1 inci.
- Alaskan kertas kuih pada dasar loyang dan isikan adunan setengah ketinggian loyang. Tidak payah anda sapukan mentega pada loyang ataupun kertas kuih.
- Kertas kuih yang telah digunakan boleh diterbalikkan untuk digunakan pada bahagian bawah untuk membakar Swiss Roll yang baru.
- Bakar menggunakan ‘api atas bawah’ selama 180’C selama 8 minit atau sehingga permukaan swiss roll bertukar warna kekuningan coklat.
- DESIGN YANG D CUBA BUAT
- Design memang D hentam sahaja, ada macam Cik Abang D cakap macam belang harimau pun ada.
- D hanya gunakan hujung sudu dan lorekkan bentuk “U” turun naik dan ada juga D bentukkan seperti ‘comma’, you all boleh ler juga buat ala macam marble ke apa-apa yang suka.
- Nak tabur chocolate rice pun boleh, macam-macam boleh buat.
- Lagi satu design D gunakan lorek 'comma'
- Pukul krimwell, gula dan majerin/ mentega sehingga ia sebati.
- Masukkan satu persatu ketulan air batu. Nanti akan bunyi keletang kelenting dalam mangkuk mixer, tak apa jangan risau memang macam gitu.
- Ketulan air batu inilah yang akan membuat buttercream ini fluffy (gebu).
- Buttercream ini boleh anda sediakan terlebih dahulu, simpan dalam Tupperware letak kat dalam peti sejuk. Boleh juga gunakan Nutella ataupun Coklat Ganache. Anda juga boleh pelbagaikan rasanya seperti: - Blueberi Buttercream – letak sikit blueberry filling dalam buttercream Strawberry Buttercream – letak sikit strawberry filling dalam buttercream Chocolate Buttercream – letak sikit chocolate emulco dalam buttercream
0 comments:
Post a Comment