Tamago Yaki (Sushi Omelette) ini selalu beliau buat untuk bentou (bekal) untuk topping sushi dll. Teknik untuk gulungnya kena praktikkan jadi mudah untuk menyediakan.
Bahan-bahannya
- 2 biji telur (kalau nak tebal sikit leh letak 4 biji telur)
- 1 sudu besar gula
- sedikit soyu (kicap jepun)
- dashi stock ( tak guna pun takpe)
- Pukul telur dan bahan-bahan yang lain sehingga ia betul-betul sebati.
- Tuang ¼ adunan telur ke kuali rectangular (tamago pan) yang telah dilenser dengan minyak. Adunan telur hendaklah menutupi permukaan kuali seperti kita buat crepe.
- Bila ia telah masak, roll adunan dan letakkan di satu sudut penghujung kuali.
- Letak sedikit minyak dan masukkan adunan telur lagi dan roll adunan lagi bila telah masak.
- Ulangi proses seperti diatas sehingga adunan telur habis digunakna.
- Kemudian anda keluarkan telur yang telah disediakan dan boleh potong ikut kesukaan anda dirollkan bulat ataupun dibiarkan bentuk rectangular. Potong bila telur telah pun sejuk.
- Sesuai dihidangkan bersama set bento dan juga diatas nigiri (sushi).
0 comments:
Post a Comment