Bahan-Bahan:
- 4 bungkus Mee Udon - rebus dengan sedikit minyak zaiton lalu toskan.
- 1/2 Kilo Taugeh
- 1 batang Lobak Merah - hiris halus
- 7 keping cendawan kering - rendam hingga lembut dan hiris
- 1 keping kek ikan - hiris tipis
- 200 gm udang sederhana besar - buang kulitnya boleh atau tidak suka hati
- 3 s/mkn sos tiram
- 1 s/mkn minyak bijan
- 3 s/mkn kicap manis
- Minyak Masak
- 10 tangkai lada kering - rebus dan kisar halus
- 2 labu bawang merah - kisar
- 1 s/mkn halia kisar
- 1 s/mkn bawang putih kisar
- 2 s/mkn biji lada hitam - kisar kering
- Garam secukup rasa
- Bawang goreng - hiasan
- Tumis bahan kisar di dalam kuali hingga naik bau dan garing.Masukkan lada hitam dan kacau lagi.
- Masukkan sedikit garam ,sos tiram,kicap manis dan minyak bijan.Kacau lagi lalu masukkan pula batang sayur sawi dan lobak merah terlebih dahulu agar ianya lembut.
- Bila dah lembut masukkan udang dan kek ikan.Kacau lagi biar udang hampir setengah masak.
- Baru masukkan mee udon dan sayur sawi.Gaul rata sehingga masak.Pastikan mee udonnya basah-basah.
- Padamkan api lalu hidangkan mee udon dengan di taburi bawang goreng.
0 comments:
Post a Comment