BLUEBERRY CREAM CHEESE BRAID
BASIC BREAD RECIPE
Bahan A
- 440 gram tepung roti/ high protein flour
- 60 gram tepung superfine
- 100 gram gula
- 1 sudu teh garam halus
- 30 gram (2 sudu besar) susu tepung
- 1 sudu teh bread improver super tex (rotitex)
- 4 sudu teh (1 paket) yis kering
- 250 ml air
- 1 biji telur (pukul sikit)
- 80 gram shortening
- 1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
- 2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
- 3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
- 4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
- 5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
- 6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
- 7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
- 8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
- 9) Bakar hingga masak.
- secukupnya blueberry filling (D gunakan yang dalam tin)
- 3/4 cawan cream cheese
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu besar bancuhan telur
- Campurkan cream cheese, gula, esen vanilla dan bancuhan telur dan pukul sehingga ia sebati. Ketepikan.
Cara membuat Blueberry Cream Cheese Braid
- Sediakan 500 gram doh roti yang telah disediakan.
1) Canai segi empat sepanjang setebal 1 cm macam dalam gambar ni.
2) Sebaiknya canai dan terus transfer diatas loyang pembakar jadi mudah untuk anda bentukkan rotinya dan untuk tujuan memotong dan membentuk.
Kemudian potong menggunakan pisau 45 darjah menyerong setiap bahagian setebal 1 inci. Bahagian tengah roti jangan dipotong jadi biarkan anggaran 3 - 4 inci ya. Contoh seperti digambar.
3) Kemudian letakkan secukupnya adunan cream cheese yang telah disediakan tadi.
4) Dan atas cream cheese tu letakkan secukupnya blueberry filling.
5) Perhatikan gambar ini betul2 ya.
Kemudian anda perlu lipat adunan roti dibelah kanan dan kiri macam criss cross section dan biarkan ia bertemu ditengah.
6) Setelah dibentukkan boleh kita betulkan posisi criss cross section yang telah dibuat...
tekan sikit jangan kuat2 nanti isi perut cream cheese dan bluberry semua terkeluar daaaaa...
7) Biarkan ia rehat dan perap lagi sehingga roti naik...
Kemudian boleh sapu dengan bancuhan telur dan susu segar dan bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 20 - 25 minit sehingga kekuningan..
0 comments:
Post a Comment