Bahan Doh:-
- 2-3/4 cawan tepung
- 1 t/s garam
- 1 t/s gula pasir
- 1 tbs yis
- 1 cawan air suam
- 1 tbsp minyak sayuran
- Dlm mangkuk masuk air suam, gula, yis biarkan berbuih. Dlm mixer campurkan garam dan tepung kemudian masukkan adunan yis,
- guna hook attachment uli sebati kemudian masukkan minyak uli hingga licin.
- Masukkan kedlm mangkuk yg disapu dgn minyak tutup dgn cling wrap dan biarkan naik double. Kemudian tumbuk keluarkan angin dan tekankan di atas dulang pembakar, sapukan topping dan susun tomato dan hirisan bawang diatasnya & tabur keju parmesan rata.
- Bakar pada suhu 230'C selama 15 minit atau hingga keemasan.
- 2-3 tbsp olive oil atau minyak sayuran
- 2 ulas bawang putih
- 1 tsp basil
- 1 tsp oregano
- 1/2 tsp garam
- 1/4 tsp pepper
- 1 tbsp keju parmesan (jika suka)
- 1 biji bawang besar - dihiris nipis
- 1 biji buah tomato - dihiris nipis
- dlm Blender campur minyak
- bawang putih
- basil
- oregano
- garam
- pepper.
- Jika tak mahu letak topping pun boleh tapi roti akan lebih sedap jika masa membuat doh diletak dgn 1 sudu teh of serbuk bawang putih, oregano, thyme & 1/2 sudu teh basil.
0 comments:
Post a Comment