Resipi oleh Saudari JC (FRD). Fish cake ini sesuai dihidangkan bersama sos pencicah.
Terima kasih JC sudi berkongsi resipi ini dengan kita semua.
Sumber: JC (FRD)
Bahannya:-
- 500 gm isi ikan merah - potong kecil
- 1 btg serai bahagian yg putih aje - hiris
- 2 sudu besar sos ikan/ nampla
- 5 btg daun bawang - hiris
- 1 ulas bawang putih - ketuk
- 3 sudu besar daun ketumbar
- 140 ml santan
- 1 sudu besar sweet chili sos
- 1 biji telur
- 5 btg kacang panjang - hiris halus
- minyak utk menggoreng
- Kisar ikan, serai, sos ikan, bawang putih, daun bawang, daun ketumbar, santan, sweet cili sos & telur hingga sebati .
- kemudian letak dlm mangkuk dan gaulkan dgn hirisan kacang panjang.
- Basahkan tapak tangan sikit supaya mixture tak lekat.
- ambil sikit adunan ikan dan bentukkan seperti gambar diatas dlm 7cm round dan 1 cm tebal atau size yg disukai.
- Letak dlm pinggan buat sampai habis lepas tu cover dan simpan dlm fridge sekejap atau hingga sedia untuk digoreng.
- Goreng fish cake guna api/heat yg sederhana dlm 1-2 min atau hingga masak. Minyak tak perlu banyak macam goreng terendam.
Sosnya:-
- 1/3 cawan gula pasir ( boleh kurang kalau tak suka manis)
- 1/3 cawan air
- 2 sudu besar sweet cili sos
- 1 sudu besar sos cili pedas
- Masak gula dan air hingga gula larut dan didih.
- kecilkan api biarkan hingga agak pekat kemudian letak sos2nya kacau rata
0 comments:
Post a Comment