FISH CAKE WITH DIPPING SOS




Resipi oleh Saudari JC (FRD). Fish cake ini sesuai dihidangkan bersama sos pencicah.
Terima kasih JC sudi berkongsi resipi ini dengan kita semua.


Sumber: JC (FRD)

Bahannya:-
  • 500 gm isi ikan merah - potong kecil
  • 1 btg serai bahagian yg putih aje - hiris
  • 2 sudu besar sos ikan/ nampla
  • 5 btg daun bawang - hiris
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 3 sudu besar daun ketumbar
  • 140 ml santan
  • 1 sudu besar sweet chili sos
  • 1 biji telur
  • 5 btg kacang panjang - hiris halus
  • minyak utk menggoreng
Caranya:-
  • Kisar ikan, serai, sos ikan, bawang putih, daun bawang, daun ketumbar, santan, sweet cili sos & telur hingga sebati .
  • kemudian letak dlm mangkuk dan gaulkan dgn hirisan kacang panjang.
  • Basahkan tapak tangan sikit supaya mixture tak lekat.
  • ambil sikit adunan ikan dan bentukkan seperti gambar diatas dlm 7cm round dan 1 cm tebal atau size yg disukai.
  • Letak dlm pinggan buat sampai habis lepas tu cover dan simpan dlm fridge sekejap atau hingga sedia untuk digoreng.
  • Goreng fish cake guna api/heat yg sederhana dlm 1-2 min atau hingga masak. Minyak tak perlu banyak macam goreng terendam.

Sosnya:-
  • 1/3 cawan gula pasir ( boleh kurang kalau tak suka manis)
  • 1/3 cawan air
  • 2 sudu besar sweet cili sos
  • 1 sudu besar sos cili pedas
  • Masak gula dan air hingga gula larut dan didih.
  • kecilkan api biarkan hingga agak pekat kemudian letak sos2nya kacau rata

0 comments:

Post a Comment