KARI DAGING MUDAH


26-05-07_1940

Resepi sendiri..

Bahan-bahan ( Seisi keluarga )

  • 500 gram daging (potong hipis)
  • 2 Pek kecil rempah kari daging (bancuh dgn sedikit air)
  • 3 biji kentang (belah 4)
  • 2 biji tomato (belah 6)
  • 3 biji cili merah (potong bunga)
  • 2 ulas bawang merah (kisar)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • Sedikit air asam jawa
  • Air secukupnya
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Minyak utk menumis

Cara-cara

  • Panaskan minyak dalam periuk.Tumiskan bawang putih,bawang merah,daun kari dan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air sehingga pecah minyak.
  • Masukkan air dan daging.Biarkan hingga mendidih.Masukkan kentang.Biarkan hingga empuk.
  • Masukkan tomato, cili dan air asam.Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.Masak seketika.Sedia utk dihidang.

0 comments:

Post a Comment