KARI SOTONG


Dsc00224

resepi dr tv

Bahan-bahan ( 2-4 orang )

  • 6-8 ekor sotong (sederhana besar)
  • *1 ulas bawang merah
  • *1 ulas bawang putih
  • *setengah biji bawang besar
  • *2 hiris halia
  • satu tangkai daun kari
  • 2 biji lada besar
  • 2 sudu makan serbuk kari
  • satu sudu makan serbuk kurma
  • sedikit air asam jawa
  • secubit garam
  • 1 sudu makan cili boh
  • 1 batang kulit kayu manis
  • (bahan yang bertanda * di mayang)

Cara-cara

  • Panaskan minyak, tumis bawang besar bersama secubit garam.
  • Apabila dah naik bau, masukkan kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah, halia, cili boh dan daun kari. tumis hingga naik bau
  • Kemudian, masukkan sotong dan serbuk kari serta serbuk kurma. tambah sedikit air jika perlu.
  • Kacau dan terus tutup periuk untuk satu minit. (kecilkan api)
  • Terus masukkan santan, lada besar dan kiub pati ayam. kacau hingga mendidih
  • Masukkan gula dan air asam jawa secukup rasa.
  • Bolehlah diangkat dan terus dihidangkan. ( pd sesiapa yg sukakan tomato blh jg dimasukkan sekali)


0 comments:

Post a Comment