Sumber: JC (FRD)
Resipi ini dikongsi bersama oleh Saudari JC (FRD). Mengikut kata JC resipi ini sesuai menggunakan seafood dan ada rasa pedas-pedas sikit. Boleh kita pelbagaikan menu keluarga yang ada. Kepada JC thanks for sharing this recipe with us all.
Bahan-bahannya
- 1 lb linguini or spaghetti or vermicheli or angel hair pasta
- 1 lb udang sederhana besar
- 1 lb scallop ( boleh gantikan dgn any kind of seafood mcm mussel, isi ketam, lobster or add more udang)
- 6-7 ulas bawang putih dicincang
- 32 oz can tomatos
- 1 cawan hirisan cendawan butang (optional)
- 1/2 cawan hirisan black olive( optional)
- 1 tsp each of dry basil, oregano & parsley
- 1 tsp serbuk lada ( kalau nak pedas bubuh banyak sikit)
- garam & black pepper scukup rasa
- Sedikit olive oil or vege oil utk menumis
- Panaskan dlm 2 sudu besar minyak tumis bawang putih cincang jgn sampai hangus. Masuk cendawan & olive.
- Masukkan sos tomato di ikuti dgn semua dry herbs, serbuk lada, garam dan black pepper.
- Kecilkan api biarkan mendidih perlahan2 dlm 1/2 jam. Sementara itu didihkan air dlm periuk besar letak sikit minyak & garam dan rebus pasta dlm 10 min atau hingga masak. toskan & ketepikan
- Dalam periuk yg lain masukkan beberapa sudu besar minyak masukkan seafood..Letak secubit garam & pepper masak hingga udang bertukar pink kemudian curahkan kedlm tomato sos mixture biarkan mendidih sekejap lagi.
- Bolehlah dihidang dgn garlic bread.
- Kalau guna fresh tomatos calarkan kulitnya sikit lepas tu masukkan buah tomato dlm air mendidih, biar kan sekejap.
- Angkat masukkan dlm air sejuk, siat kulitnya potong dua buang bijinya kemudian kisar. Bolehlah digunakan utk buat sos tomato.
0 comments:
Post a Comment