MAKARONI BAKAR


Sumber: Majalah Saji/ Kak Muza (FRD)

Bahan-bahannya
  • 400 gm makaroni [rebus hingga lembut dan toskan-akak pakai futucini itu jee yg ada.]
  • 600 daging kisar
  • 2 labu bawang besar
  • 1 biji capsicum
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato[potong dadu]
  • sedikit lada hitam
  • sedikit garam
  • 2 sudu mentega
  • air secukupnya
BAHAN KASTARD
  • 350ml susu segar
  • 20 gm tepung gandum[akak lebihkan jadi 60gm]
  • 4 biji telor[akak tambah lagi 2 biji]
  • 2 sudu besar double cream UHT[tak pakai pon sebab tak ada]
  • sedikit garam
BAHAN TABUR
  • 50 gm keju mozzarella
  • 20 gmkeju parmesan
  • 250 gm keju cheddar
  • akak pakai keju mozarrella jee.
CARA CARANYA
  • Panaskan minyak,tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan daging kisar dan air, biar empuk.
  • Masukkan buah tomato, cendawan butang, mentega, capsicum, lada hitam dan garam.
  • Masukkan air jika perlu dan masak hingga kering,ketepikan.pukul telor hingga sebati dan camporkan susu cair serta tepong untuk adunan kastard.
  • Kacau hingga sebati, masukkan double cream uht, tuangkan susu segar, adunan castard dan garam.camporkan adunan A yang telah dimasak tadi dan gaulkan bersama.
  • Masukkan kedalam loyang yang disapukan mentega.taburkan keju mozarella dan bakar 180 degree selama sejam.

0 comments:

Post a Comment