Sumber: Majalah Saji/ Kak Muza (FRD)
Bahan-bahannya
- 400 gm makaroni [rebus hingga lembut dan toskan-akak pakai futucini itu jee yg ada.]
- 600 daging kisar
- 2 labu bawang besar
- 1 biji capsicum
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji tomato[potong dadu]
- sedikit lada hitam
- sedikit garam
- 2 sudu mentega
- air secukupnya
- 350ml susu segar
- 20 gm tepung gandum[akak lebihkan jadi 60gm]
- 4 biji telor[akak tambah lagi 2 biji]
- 2 sudu besar double cream UHT[tak pakai pon sebab tak ada]
- sedikit garam
- 50 gm keju mozzarella
- 20 gmkeju parmesan
- 250 gm keju cheddar
- akak pakai keju mozarrella jee.
- Panaskan minyak,tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan daging kisar dan air, biar empuk.
- Masukkan buah tomato, cendawan butang, mentega, capsicum, lada hitam dan garam.
- Masukkan air jika perlu dan masak hingga kering,ketepikan.pukul telor hingga sebati dan camporkan susu cair serta tepong untuk adunan kastard.
- Kacau hingga sebati, masukkan double cream uht, tuangkan susu segar, adunan castard dan garam.camporkan adunan A yang telah dimasak tadi dan gaulkan bersama.
- Masukkan kedalam loyang yang disapukan mentega.taburkan keju mozarella dan bakar 180 degree selama sejam.
0 comments:
Post a Comment