Bahan-bahan ( 12 biji yg kecil )
- 500gm tepung (jun guna tepung pau)
- 50gm minyak/shortening
- 6gm yeast
- 1/2 sudu kecil garam
- 100gm gula (jun guna 80gm j)
- 250gm air suam
Untuk inti kari ayam:-
- @2 ketul isi ayam-dipotong dadu
- @2 biji ubi kentang-dipotong dadu
- @1/2 biji bawang besar-dipotong dadu
- @2 sudu besar rempah kari basah/serbuk kari ayam
- @garam dan serbuk perasa
- @2 sudu besar minyak
Cara-cara
- Campur semua bahan kecuali air kedalam mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit2 dan uli hingga lembut.
- Tutup dengan cling film dan biar selama 10min.
- Selepas itu, ambil doh dan bentuk bulat2 kecil.
- Leperkan dan isi inti didalamnya. Kemudian alas dengan kertas/daun pisang.
- Biar lebih kurang 1 jam.
- Kukus selama 10min.
- Panaskan minyak. Tumis bawang hingga wangi.
- Masukkan rempah kari hingga naik baunya, masukkan ubi kentang dan ayam dan sedikit air. Masak hingga lembut.
- Masukkan serbuk perasa dan garam. Masak sedikit kering spt inti karipap.
0 comments:
Post a Comment