PUDING BUAH SOS KASTAD


Sumber: Kak Hanieliza/ Kak Muza (FRD)

Pencuci mulut yang mudah dan sedap untuk disediakan. Terima kasih Kak Muza dan Kak Hanieliza sudi berkongsi resipi ini dengan kita semua......


Bahan puding
  • 10 gm agar agar serbuk
  • 6 gelas air
  • 1 tin fruit cocktail{asingkan airnya}
  • 1 helai daun pandan{simpulkan}
  • 2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu cair
  • pewarna.
Cara
  • masukkanserbuk agar agar,air dan daun pandan dalam periok,Masak hingga mendideh.
  • masukkan gula dan air dari fruit cocktail,biarkan mendideh lagi.
  • Tutup api dan buangkan daun pandan tadi.
  • Masukkan susu cairdan sedikit perwarna,dan kacau.
  • Masukkan dalam acuan atau loyang,sejukkan.
Bahan sos kastad
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 3 s/b tepung kastad
Caranya
  • Masukkan semua bahan dalam periok.
  • Masakkan dengan api yang sederhana sehigga mendideh dan nampak agak pekat dari sebelumnya.
  • Sejukan.
  • Hidangkan dengan puding dan juga fruit koktel tadi.

0 comments:

Post a Comment