PULUT PANGGANG SEMPOI


Pulutpanggang

Mudah dan cepat. Gambar dr laporan masakan

Bahan-bahan ( 30 - 35 biji )

Bahan A :
  • 1 kg beras pulut
  • 1 cawan santan cair
  • 1/2 sudu garam

Bahan B :

  • Serunding Ikan

Cara-cara

  • basuh pulut, rendam dlm air slama 1 jam. masukkan pulut dlm pyrex. masukkan bahan A. pastikan paras santan dan air cukup2 menutupi paras pulut. letak dlm microwave. set slama 12 minit.
  • lepas cukup tempoh, tutup pyrex tadi dengan pinggan dan set 8 minit lagi. sambil tu sediakan daun pisang.
  • kemudian masukkan pulut yg dah masak td atas daun pisang. lebarkan mcm buat lepat pisang.
  • lepas tu letak serunding ikan di tgh pulut. kemudian gulung ngan daun pisang td, biar padat. lepas tu sepit dengan lidi.
  • utk panggang, panaskan minyak sikit dlm frying pan. lepas tu susun pulut2 berdaun pisang tadi atas kuali dan golek2 sampai daun jadi layu. kalau suka garing, boleh biar hibgga daun jadi hitam sikit.

0 comments:

Post a Comment