WALNUT SCORN


Img_1037

mudah nak dicuba..hasilnya scorn lembut

Bahan-bahan ( saiz terap 3 cm dpt dalam 20-30biji )


Bhn A :

  • 250gm tepung gandum
  • 1 sudu besar serbuk penaik
  • 85g butter
  • 60gm gula

Bahan B :

  • 1/2biji telur dan 60ml susu
  • 70g walnut ( dihancurkan sedikit)
Hiasan :
  • walnut dan telur yg dipukul

Cara-cara

  • masukkan Bhn A yg telah diayak ke dlm bekas. Kemudian masukkan butter dan digaul dgn jari sehingga aduanan rata dan menjadi seperti serbuk
  • tambahkan gula ke dlm adunan dan digaul rata.Kemudian masukkan walnut dan digaul lagi
  • telur dan susu yg dipukul sedikit terlebih dahulu dimasukkan ke dlm adunan sedikit demi sedikit. Teruskan menguli sampai menjadi doh. Telur+susu tersebut mungkin tak habis digunakan.
  • adunan yg sudah menjadi doh itu dibalut dengan wrapping paper dan disimpan dalam peti selama 1jam (bukan sejuk beku)
  • panaskan oven pada 180 darjah celcius. Doh tadi dicanai (ketebalan lebihkurang 1.5cm) dan diterap dengan acuan berbentuk bunga.
  • susun diatas tray yg sudah dialas dengan cooking paper. Hiaskan dgn walnut dan sapukan dengan telur yg dipukul sedikit.
  • Masukkan dalam oven dan dimasak pada suhu 180C selama 15-20minit.

0 comments:

Post a Comment