simple jer. Sedap dimakan dengan nasi panas dan ikan masin goreng.
Bahan-bahan ( 1 orang )
- 5 ekor sotong (jangan buang dakwatnya)
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 2cm halia
- 3 biji cili api
- 1 keping asam keping
- sedikit garam dan ajinomoto
Cara-cara
- Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris. Masukkan sotong kedalam periuk beserta dengan bahan2 yang dihiris tadi. Kemudian masukkan 2 cawan air.
- Hidupkan api dan letak periuk tadi atas api. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan asam keping, garam dan ajinomoto secukup rasa.
- Cili api tu dibelah dua dan masukkan kedalam periuk tadi. Bila sotong tu dah mendidih lebih kurang 5 minit, boleh la diangkat. Kuahnya akan jadi kaler hitam sebab dakwat sotong tadi.
- Kepada yang tak suka dakwat sotong tu, masak jer sotong tu tanpa dakwatnya.
0 comments:
Post a Comment