SOTONG REBUS


Sotong_rebus

simple jer. Sedap dimakan dengan nasi panas dan ikan masin goreng.

Bahan-bahan ( 1 orang )

  • 5 ekor sotong (jangan buang dakwatnya)
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 2cm halia
  • 3 biji cili api
  • 1 keping asam keping
  • sedikit garam dan ajinomoto

Cara-cara

  • Bawang putih, bawang merah dan halia dihiris. Masukkan sotong kedalam periuk beserta dengan bahan2 yang dihiris tadi. Kemudian masukkan 2 cawan air.
  • Hidupkan api dan letak periuk tadi atas api. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan asam keping, garam dan ajinomoto secukup rasa.
  • Cili api tu dibelah dua dan masukkan kedalam periuk tadi. Bila sotong tu dah mendidih lebih kurang 5 minit, boleh la diangkat. Kuahnya akan jadi kaler hitam sebab dakwat sotong tadi.
Note :
  • Kepada yang tak suka dakwat sotong tu, masak jer sotong tu tanpa dakwatnya.

0 comments:

Post a Comment